bij FotopX

Een vriend van mij had dik 15 jaar geleden een analoge spiegelreflex. Dat was wat! Een prachtapparaat. Hij kon er mooie foto's mee maken. Selectieve scherpte, spelen met de sluitertijd. Ik mocht het toestel een keer lenen. En wilde niet meer anders. Dus zelf een analoge spiegelreflex gekocht. Simpel toestel met een kitlens. Later een teleobjectief erbij gekocht. Prachtig. Alsof je zelf in de branding staat. Fascinerend.

Ik ben vader van 4 kinderen, 3 meisjes en een jongen. Getrouwd met Lizebeth. Een groot deel van de avonden en vrije dagen zijn voor de fotografie. Inmiddels vanaf 2005 met een digitale spiegelreflex, vanaf 2009 met een full-frame en prof all-round objectief incl. prof flitser. Ik wens uitbreiding, maar heb de tijd. Gezin en werk komen eerst.

Wat is een foto voor mij? Een definitie kwam ik op het spoor toen we een hele tijd geleden met mijn broer en schoonzus, beide wonend in Canada, naar Schiermonnikoog waren. Hun de duin af zien lopen, samen. Weglopend. Hij met een rugzak. Hand in hand. Je proeft de zilte zeelucht en de wind waait als het ware door je haren. Het zand is mul en loopt soms wat moeilijk. Bovendien is het koud. Ze hebben handschoenen aan. Het deed me haast melancholisch aan wat onder de foto staat.

 

Over Standpunt

De naam FotopX is een samensmelting van pixel en topics. In feite leg je een onderwerp vast in de vorm van miljoenen pixels. Dat noemen we in het digitale tijdperk een foto. Een stukje bevroren tijd.
Wat is een foto?
Waarom maak je een foto?
Wil je ermee een boodschap overbrengen?
Wat voor gevoel moet het oproepen bij de kijker?
Wat wil je vertellen?

In een aantal onderwerpen wil ik een stuk bewondering overbrengen. Voor alles wat we om ons heen zien en waar we zo vaak zo snel voorbij lopen.
Ik merk vaak dat ik wordt geleefd en niet de rust neem om dagelijkse indrukken goed in me op te nemen.
Ik geloof namelijk dat er een God is die de wereld heeft gemaakt. En ook voor deze wereld zorgt. Helaas is door menselijk toedoen veel van de schoonheid verdwenen en kun je je afvragen of God dan wel goed voor de wereld zorgt. Een interessante gedachte, maar behandeling hiervan valt ver buiten het doel van deze site. Mocht je je gedachten de vrije loop willen laten kun je me altijd mailen op johan@fotopx.nl. Behalve dat is de wereld anders. Niemand is gelijk. En vaak is het een kwestie van standpunt. In de fotografie kan het kiezen van een ander standpunt een heel bijzonder effect hebben.

 

 

   
 

Een foto is een even
een momentje in de tijd;
een bevroren stukje leven
bewaard voor eeuwigheid